Informe 48 del Centre Delàs: Finançament de les armes de la guerra del Iemen. Anàlisi del finançament de les empreses d’armes que han exportat a Aràbia Saudita i Emirats Àrabs Units (2015-2019)
Segons dades d’ACNUR, a Iemen el 80% de la població necessita ajuda humanitària per a sobreviure, hi ha prop de 4 milions de desplaçats interns i més de 7 milions de persones necessiten assistència nutricional. És en aquest greu context de conflicte armat i vulneració dels Drets Humans, on plantegem la necessitat de realitzar un estudi de cas sobre qui finança les empreses d’armament que fabriquen el material militar que és exportat als principals països de la coalició: l’Aràbia Saudita i Emirats Àrabs Units.
Aquest nou informe, presenta dades sobre el finançament de 15 d’aquestes empreses: Airbus, BAE Systems, Boeing, China Aerospace Science and Technology Corporation, General Dynamics, Leonardo, LIG Nex1, Lockheed Martin, Navantia, Norinco, Raytheon Technologies, Rheinmetall AG, Rolls-Royce, Textron i Thales Group.
La banca armada espanyola ha destinat 8.686 milions de dòlars a 9 companyies que han fabricat armament exportat a l’Aràbia Saudita i Emirats Àrabs Units: Airbus, Boeing, General Dynamics, Leonardo, Navantia, Raytheon Technologies, Thales Group i Rheinmetall AG.
BBVA i Banc Santander són els bancs espanyols que més finançament han destinat a les empreses d’armes subministradores dels principals exèrcits involucrats en la guerra a Iemen, amb 5.231 milions de dòlars durant el període 2015-2019.
Autores: Gemma Amorós, Eduardo Aragón, Jordi Calvo, Andrea Farrés, Sara G.Verdú, Edgard Vega.
Pots consultar i descarregar el resum executiu en castellà, en català i en anglès. Si vols llegir l’informe complet pots descarregar-lo en castellà. En breu, estarà disponible també en català i anglès.
Informe 45 del Centre Delàs: Aseguradoras y Fondos de Pensiones que financian empresas de armas. Actualización de la Banca Armada en España 2020
Després de 14 anys d’investigacions i accions sobre el finançament del sector armamentista, hem considerat necessària l’elaboració d’un treball que es focalitzi en analitzar les relacions entre un altre gran pilar del sistema financer, el sector de les assegurances i fons de pensions, i la indústria armamentista.
El resultat que presenta aquest nou informe sobre la Banca Armada a Espanya és contundent: a més de finançar a les empreses d’armes a través dels nostres comptes corrents, dels nostres dipòsits a termini o de la compravenda d’accions i bons amb els quals obtenim rendibilitat dels mercats financers, estem ajudant de manera determinant a l’expansió del sector armamentista amb la contractació d’assegurances personals (de vida, salut…), de danys (vehicle, robatori, incendis…), o de prestació de serveis (d’assistència en viatge, de decessos…) però també amb la contractació de plans de pensions.
La publicació identifica a Espanya 25 asseguradores armades i 19 de fons de pensions que financen a empreses d’armes, alhora que actualitza un any més les dades sobre els bancs que inverteixen i financen el sector armamentista, la Banca Armada a Espanya.
Autors: Jordi Calvo i Eduardo Aragón
Pots consultar i descarregar el resum executiu en català i en castellà, i l’informe complet en català i en castellà. Pròximament disponible en anglès.
Guia per a no col·laborar amb el finançament d’armes
La banca armada, més de 450 entitats financeres de 35 països de tot el món, ha finançat amb 821.659 milions de dòlars en el període 2013-18 a 36 empreses d’armes, conformant la banca armada internacional. En aquesta publicació pots accedir a informació específica dels diferents tipus de finançament que bancs, asseguradores i inversores utilitzen per a ajudar a la indústria militar.
Saps si el teu banc finança armes nuclears, bombes de dispersió, avions militars, míssils, vaixells de guerra, tancs, fusells, municions…?
Una de cada quatre armes no existirien de no ser pel finançament que les indústries militars reben dels bancs. Amb els teus diners es poden estar finançant armes i és molt probable que aquestes estiguin sent utilitzades en la guerra.
El negoci de les armes genera una economia que es beneficia de la militarització, de l’armamentisme i de la guerra. El teu banc tria què fer amb els teus diners. Ho pot dedicar a alimentar els arsenals de mig món, o pot dedicar-ho a finançar projectes de desenvolupament sostenible i de promoció de la pau i els drets humans. Tu tries, banca armada o banca per la pau?
Autors: Jordi Calvo Rufanges (coord.), Eduardo Aragón, Maaike Beenes, Giorgio Beretta, Ugo Biggeri, Chloé Meulewaeter i Susi Snyder
Editorial: Icaria Editorial
De la Banca Armada a la Banca Ètica: Deu claus per a passar-se a les finances ètiques
De la Banca Armada a la Banca Ètica: Deu claus per a passar-se a les finances ètiques és una publicació que pretén contribuir a la mobilització social contra les pràctiques financeres que alimenten la indústria de la guerra. Com a persones consumidores, tenim un gran poder de transformació social. Per això, aquestes línies ofereixen alternatives amb la finalitat de promoure canvis en els hàbits de consum de serveis bancaris i financers, tant en el pla individual com en el col·lectiu.
Aquest nou llibre divulgatiu s’emmarca en el projecte «Per unes institucions lliures de Banca Armada: aprofundint en la sensibilització i la incidència política a la Comunitat Valenciana» finançat per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana, gestionat per la Fundació Novessendes i Setem Comunitat Valenciana, en col·laboració amb el Centre d’Estudis per la Pau J.M. Delàs, entitat encarregada de l’elaboració dels seus continguts.
Autors: Eduardo Aragó Ruiz i Jordi Calvo Rufanges
Shorting our security Financing the companies that make nuclear weapons: un informe global sobre el finançament dels productors d’armes nuclears.
El nou informe de la sèrie «Don’t Bank on the Bomb» titulat «Shorting our security Financing the companies that make nuclear weapons» examina les inversions realitzades en companyies que estan involucrades en la indústria de les armes nuclears. Cal destacar que la nova recerca dirigida per PAX, que té com a autora principal a Susi Snyder i compta amb la col·laboració de Profundo una consultora holandesa de recerca econòmica que analitza cadenes de productes bàsics, institucions financeres i empreses socials, revela que el nombre d’entitats financeres continua disminuint, no obstant això, la quantitat de diners invertits ha augmentat. El balanç és positiu, atès que gairebé cent institucions financeres han acabat la seva relació amb la indústria d’armes nuclears des de finals de 2017. Al mateix temps, altres institucions financeres han començat a finançar companyies que produeixen components claus per a armes nuclears. Gairebé un terç de totes les institucions financeres enumerades en l’actualització anterior d’aquesta recerca ja no té cap inversió en absolut, la qual cosa demostra que hi ha opcions en el mercat per a permetre que qualsevol inversor es desvinculi d’aquest tipus d’inversions ràpidament.
Les xifra total que destapa l’informe és de $ 748 mil milions invertits en els 18 principals productors d’armes nuclears del món per 325 institucions financeres entre gener de 2017 i gener de 2019. Més de la meitat de totes les inversions van ser realitzades per deu institucions financeres: Vanguard, BlackRock, Capital Group, State Street, Verisight (ara conegut com Newport Group), T. Rowe Price, Bank of America, JPMorgan Chase, Wells Fargo, i Citigroup.
En milions de dòlars els bancs i institucions financeres públiques i privades de l’Estat Espanyol han invertit les següents quantitats durant aquest període comprès entre 2017-2018. Banc Bilbao Biscaia Argentaria (BBVA) 4.280, Societat Estatal de Participacions Industrials 3.219, Santander 2.193,6, Banc de Sabadell 127, Magallanes *Spain 16.7, Fundació Bancària Ibercaja 10.8. Pots descarregar l’informe original en anglès
aquí.
Informe 37 del Centre Delàs: Banca Armada a Espanya 2019
Març 2019. Centre Delàs d’Estudis per la Pau, Espanya.
Aquest nou informe, publicat pel Centre Delàs d’Estudis per la Pau, revela el finançament a 31 empreses dedicades en part o totalment a la producció d’armes, entre les quals es troben alguns dels fabricants d’armament més importants del món, Airbus, Boeing, General Dynamics, Thales o Leonardo. Banca Armada en España 2019, també inclou el finançament dedicat a empreses espanyoles com Maxam, Navantia, Indra, Oesia o Sener.
El document, que és el vuitè realitzat en el marc de la Campanya Banca Armada, identifica les 39 entitats financeres que conformen la Banca Armada Espanyola on destaquen BBVA, Banco Santander, BANKIA, Banca March, Caixabank, Banc Sabadell, asseguradores com Mutua Madrileña o fins i tot, organismes de titularitat pública com l’ICO o la SEPI.
L’informe aconsegueix vincular una xifra total d’inversions destinades al finançament del sector armamentista de 8.622 milions d’euros entre 2013 i 2018.
Autors: Jordi Calvo Rufanges. Investigadores en pràctiques: Nuria Pineda Morante i Pau Solís Tutusaus.
Consulta i descarrega l’informe complet aquí.
Informe del Centre Delàs, Fundació Novessendes i Setem Comunitat Valenciana: «De la Banca Armada a la Banca Ètica. Cap a una coherència de polítiques i una cultura de pau. El cas de la Generalitat Valenciana»
L’informe «De la Banca Armada a la Banca Ètica. Cap a una coherència de polítiques i una cultura de pau. El cas de la Generalitat Valenciana» té l’objectiu d’identificar la realitat financera de la principal administració pública valenciana, la Generalitat Valenciana, i la factibilitat d’aconseguir una transició cap a una major implicació amb les finances ètiques. Tot plegat en el marc de les mesures de coherència de polítiques i de promoció de l’economia social i solidària d’aquesta administració. En aquest estudi ens preguntem si la Generalitat Valenciana permet que la gestió financera de les seves principals activitats que requereixen d’un banc recaigui en mans d’entitats financeres que mitjançant les seves inversions puguin tenir impactes negatius en la pau i els drets humans. El cas del finançament de la indústria militar és un bon exemple d’aquesta possible incoherència de polítiques.
Per encàrrec de la Fundació Novessendes i Setem Comunitat Valenciana, aquest informe ha sigut realitzat seguint la metodologia de treball engegada pel Centre Delàs d’Estudis per la Pau i Setem Catalunya, en qualitat d’experts en el finançament de la indústria armamentista i impulsors i coordinadors de la campanya Banca Armada des dels seus inicis, l’any 2006.